קילוף קליפת ביצה רכה עם סכין מנתחים בלי לפגוע בקרום הביצה ובוודאי שלא בחלמון או בחלבון, קילוף העור העדין מעור פלח תפוז עם הסכין, בלי להגיר טיפונת מיץ – אלו רק שתי דוגמאות מתוך שלל אתגרים בתחנות מיומנות במסגרת סדנא ייחודית, שבה תרגלו רופאים ורופאות המתמחים במחלקה לנוירוכירורגיה ברמב"ם. הרעיון היה לתרגל באמצעות מודלים ייעודים שאינם בני אדם, את המיומנויות הנדרשות מהם בעת ניתוח. מדובר ביום מורכב שבסיומו שדרגו הרופאים הצעירים את כישוריהם בתחומם בהתבסס על תרחישי אמת בהם הם עשויים להיתקל על שולחן הניתוחים. ומה הקשר לתפוז ולביצה רכה? אלו דימו את האזורים המנותחים על פי התרחישים השונים ובכך סייעו לרופאים בתרגול "על יבש".
איך נראה יום זה מבעד לעדשת המיקרוסקופ?
כתבה המסכמת את הסדנא החשובה, קרדיט: הקריה רפואית רמב"ם.
בין היתר הרופאים תרגלו מיומנות תפירה של שקית נוזלים במגוון תפרים, כאשר כמות הנוזל הניגר החוצה מהווה מדד לאיכות התפירה – ככל שיש פחות נוזל שדלף, כך איכות התפירה טובה יותר. בעמדה אחרת נדרשו הרופאים לתרגל "כריתה" של חלמון ביצה תוך פגיעה מינימלית ברקמת החלבון שמסביבו. בתחנה נוספת נדרשו המתמחים לקלוף קליפת תפוז, המדמה גידול נוקשה הצמוד לרקמה רכה, וכל זה ללא שיהיו רשאים לגעת ברקמה הרכה בידיים. בתחנה נוספת נדרשו המתמחים לתכנן את התנוחה המסוימת הנדרשת לביצוע לקראת ניתוח על גולגולת מלאכותית, שם הם נדרשו להפגין גם יכולות ביצוע ויישום של התכנון שהציעו.
על הסדנה היו אחראים ד"ר עידו פלדור, סגן מנהל המחלקה לנוירוכירורגיה, וסילביה פוקס, האחות המתאמת של המחלקה לנוירוכירורגיה, בשיתוף עם הפקולטה לרפואה בטכניון.
סילביה פוקס, מסבירה: "יום ההכשרה הייחודי הזה הוא תוצאה של שיתוף פעולה ייחודי בין גורמים בפקולטה לרפואה בטכניון, רמב"ם וחברות ציוד רפואי, ששילבו יד ותרמו להצלחת ההכשרה עבור רופאי המחלקה לנוירוכירורגיה. מדובר ביוזמה שלא קיימת במקומות אחרים, וכל מטרתה להעמיק את הידע ולשדרג את יכולות הביצוע של רופאינו".
ד"ר עידו פלדור, סגן מנהל המחלקה לנוירוכירורגיה ואחראי על תוכנית ההתמחות בנוירוכירורגיה ברמב"ם, מסכם: "חשוב לנו שהרופאים שלנו יתרגלו תרחישים רפואיים מורכבים. באמצעות יום תרגול מעמיק שכזה, אנו משפרים את יכולותיהם הניתוחיות בנוירוכירורגיה מבלי לפגוע בחיי אדם ובכך למעשה אנו שומרים על חייהם של מטופלנו".