בזמן ההתמודדות עם נגיף הקורונה, חלה עלייה בגילויי האנטישמיות כלפי יהודים ברחבי אירופה, כשגם מבצע 'שומר חומות' שנערך בחודש מאי הוביל לעלייה בגילויי השנאה. לאור הנתונים הללו, ועידת רבני אירופה קידמה שיתוף פעולה ראשון עם פייסבוק במסגרתה הוכשרו רבני הקהילות היהודיות בכללי הקהילה של פייסבוק.
אנטישמיות ברשת יכולה ללבוש צורות שונות כמו פוסטים, תמונות וסרטונים. כל מקרה של גילוי שנאה או אנטישמיות ברשת הוא ייחודי וגם נתון לפרשנות ולכן חשוב שהדבר יובא לידיעת נציגי החברה שיוכלו לאתר את הפוסט בהתאם לתקנון, לנתח אותו ולפעול בהתאם. היום (ג') נערך כנס ZOOM ראשון לרבני הקהילות היהודיות באירופה וחברי ועידת רבני אירופה, שקיבלו מנציגי פייסבוק כלים פרקטיים להתמודדות עם אנטישמיות ברשת.
פייסבוק עלתה מדרגה בתחום זה והחלה לטפל באתגר שיח השנאה האנטישמי והכחשת שואה באמצעות הסרת חשבונות ופוסטים שהציגו בצורה ברורה שיח אנטישמי וגילויי שנאה נגד יהודים. בנובמבר 2020 פרסמה פייסבוק את דו״ח השקיפות האחרון שלה ולפי הדו״ח, מחקה החברה מיוזמתה כ-95% מתכני השטנה באמצעות בינה מלאכותית וצוותים ייעודים שפרוסים ברחבי העולם, ותפקידם לפקח ולהסיר תכנים של שנאה בתוך 24 שעות מרגע הדיווח.
הדרכת פייסבוק-כיצד לדווח על תכנים אנטישמיים.
זה אינו עניין של מה בכך, כאשר למשל בדו"ח שפרסם משרד התפוצות הישראלי בחודש מאי האחרון, שעסק בציוצים אנטישמיים ברשת ה-'טוויטר' בזמן מבצע 'שומר החומות', נמצא כי התפרסמו כ- 250,000 פוסטים אנטישמיים ברשת על ידי כ-80,000 משתמשים. מדובר בעלייה של 200% בהשוואה לחודש שעבר, כאשר הנתון נחשב גבוה וחריג בפני עצמו.
בהכשרה שעברו חברי ועידת רבני אירופה, הוסבר להם כיצד עליהם לפעול כאשר הם נחשפים לפוסט אנטישמי בפייסבוק שבמוקד האופן שבו ניתן לדווח על התוכן שמפר את כללי הקהילה של פייסבוק.
לאחר הדיווח, פייסבוק בודקת את תוכן הפוסט במהירות, באמצעות אמצעים של בינה מלאכותית ונציגים אנושיים, ומספקת למשתמש שדיווח משוב ספציפי דרך תיבת הדואר הנכנס. במקביל פייסבוק מנפיקה אזהרות והודעות חינוכיות למפרסם הפוסט שתוכנו הוסר, בניסיון להפחית את הסבירות שאותו משתמש יפרסם פוסט דומה שוב. במקרים בהם אותו משתמש מעלה פוסטים המכילים תוכן שמפר את כללי הקהילה, פייסבוק יכולה לפעולה בכדי להשבית את חשבונו של אותו משתמש.
נשיא ועידת רבני אירופה והרב הראשי במוסקבה, הרב פנחס גולדשמידט סיכם ואמר: "אני מברך על שיתוף הפעולה עם חברת פייסבוק שלוקחת חלק פעיל במיגור גילויי השנאה ברשתות החברתיות ובמאבק באנטישמיות בפרט. המאבק באנטישמיות מצריך משחקנים בינלאומיים כמו פייסבוק להעביר מסר חד וברור המגנה את האלימות כלפי היהודים בתפוצות, ללא שום קשר לצורך לשמור על חופש הביטוי, שכן אמירות אנטישמיות וגילוי שנאה הם אינם הבעת דעה, אלא שיח אלים שיכול להוביל לסכנות ממשיות לקהילות היהודיות בתפוצות".
תוכן לדוגמא שהוסר ע"י פייסבוק.
ממצאי דו"ח האנטישמיות של משרד התפוצות 2021, עלייה חדה בגילויים אנטישמיים ברשת הטוויטר בזמן מבצע 'שומר החומות'.