צרבת היא תופעה שכיחה למדי שבה חומצת הקיבה עולה בחזרה מן הקיבה לוושט וגורמת לתחושת שריפה מאחורי עצם החזה. הדבר קורה בדרך כלל בגלל הרפיית שריר הסוגר שבתחתית הוושט שתפקידו למנוע את העלייה החוזרת.
ישנם מזונות ומשקאות מסוימים המועדים יותר לגרום או להחמיר צרבת. אלו הם בעלי חומציות גבוהה, מכילים חומרים מגרים ומרפים את שריר הסוגר או מעודדים הפרשה מוגברת של חומצת הקיבה.
בין המזונות הבולטים שיש להימנע מהם ככל האפשר אם סובלים מצרבת:
בשרים מעובדים כמו נקניקיות ונקניקיות – השומן והנתרן שבהם מעכבים את סגירת שריר הסוגר ומעודדים הפרשת חומצה.
משקאות קפאיניים – קפה, תה מסוגים שונים ומשקאות אנרגיה. הקפאין גורם להרפיית שריר הסוגר ולהפרשת חומצה מוגברת.
משקאות אלכוהוליים – בירה, יין, משקאות חריפים וכדומה. אלכוהול מעכב את סגירת שריר הסוגר ומאפשר לחומצה לחזור לוושט.
מזון מטוגן ושמן– צ'יפס, בשר אדום, מוצרי חלב ועוד. שומנים רוויים מרפים את השריר ותורמים לרפלוקס.
פירות הדר – לימונים, תפוזים, ליים וכו'. החומצה הציטרית שבהם מגבירה את חומציות תוכן הקיבה.
עגבניות – הן חומציות מאוד בשל ריכוז גבוה של חומצה ציטרית.
תבלינים חריפים – פלפל חריף, צ'ילי, אבקת צ'ילי וכד'. הם מעודדים את ייצור החומצה ופוגעים בריריות.
בנוסף, כדאי להימנע מאכילת כמויות גדולות מדי בבת אחת של מזונות עתירי סיבים כגון דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות שונים. אלו עלולים להצטבר בקיבה, להאט את תנועתה ולאפשר חדירה של חומצה לוושט.
עם זאת, ישנם גם מזונות שכדאי להגביר את צריכתם כי הם עשויים למתן צרבת. אלו כוללים סלטים ירוקים, דגנים מלאים, אגוזים, זיתים, עוף, דגים ומוצרי חלב דלי שומן. מזונות אלה עוזרים לנטרל את החומציות, לייצב את הסוגר ולשפר את תהליכי העיכול.