יותר מוקדם היום הסתיים דיון סוער בבג"ץ בענין פסילת מועמד מס' 5 ברשימת חד"ש, ד"ר עופר כסיף. מחר (חמישי 14.03) ב-11:30 יתקיים הדיון בעתירת רשימת רע״ם-בל״ד נגד פסילתם מהתמודדות על ידי ועדת הבחירות. העתירה הוגשה ע"י עמותת 'עדאלה' – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל.
הדיון התקיים בעקבות החלטת ועדת הבחירות לכנסת בשבוע שעבר לפסול את המועמד ד"ר עופר כסיף מלהתמודד בבחירות לכנסת ה-21. כסיף הוא המועמד החמישי ברשימת חד"ש-תע"ל שבראשות איימן עודה שגם הוא נכח הבוקר בדיון. ועדת הבחירות פסלה את ההתמודדות של כסיף בעקבות שורת ביטויים קיצוניים נגד השרה איילת שקד, אותה כינה "חלאה ניאו-נאצית" ואף התבטא קשות נגד חיילי צה"ל בעבר.
לועדת הבחירות המרכזית יש את הסמכות לפסול מועמדים או רשימות מתוקף חוק יסוד הכנסת. הפסילה הנה על בסיס עקרון הדמוקרטיה המתגוננת ומעוגנת בסעיף 7א לחוק ולפיו ניתן לפסול רשימה או מועמד "אם יש במטרותיה או במעשיה של הרשימה או במעשיו של האדם, לפי הענין, במפורש או במשתמע, אחד מאלה: (1) שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית; (2) הסתה לגזענות; (3) תמיכה במאבק מזוין, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל". בשנת 2008, במסגרת תיקון מס' 39 לחוק היסוד, הוסף סעיף (א1) על סעיף 7א. הסעיף מרחיב את העילה השלישית לפסילת רשימה או מועמד מהתמודדות בבחירות לכנסת, בדבר תמיכה במאבק מזוין נגד מדינת ישראל.
כחלק מהחלטות הועדה שהתקיימה בשבוע שעבר (06.03.2019) הוחלט לפסול מהתמודדות את ד"ר עופר כסיף מהתמודדות ברשימת חד"ש, כמו כן גם רשימת בל"ד-רע"מ נפסלה מהתמודדות, בעקבות כך הוגשה לבג"ץ עתירה ע"י עמותת 'עדלאה' ובגין זאת יתקיים מחר כאמור דיון האם לבטל את הפסילה. עוד הוחלט בועדת הבחירות שלא לפסול את נציגי עוצמה יהודית, איתמר בן גביר וח"כ לשעבר מיכאל בן ארי מהתמודדות לכנסת הנוכחית, דבר שהביא לעתירה שהוגשה לבג"ץ כנגד החלטה זו מטעם מפלגת מרצ וח"כ סתיו שפיר מהמחנה הציוני.

בתום הדיון הבוקר מסרו חברי הרשימה המשותפת חד"ש-תע"ל הצהרה בתגובה: "ניסיונות הכהניסטים לפסול רשימה ערבית-יהודית שחורטת על דגלה ערכים של שלום, שוויון ודמוקרטיה הם לא פחות ממגוחכים. כפי שהיועמ"ש כבר קבע, אין שום עילה לפסילת הרשימה. מי שלא צריך להיות בכנסת הם גזענים חשוכים תומכי תורת גזע טיהור אתני וטרנספר."
כמו כן הוסיפה ח"כ עאידה תומא-סולימאן, המתמודדת גם היא ברשימה כי: "בג"ץ צריך להכריע האם מקריבים את הדימוקרטיה וחופש הביטוי והדעות הפוליטיות לטובת הקונצנזוס הלאומני; האם דעתם של אלה המתנגדים למשטר הכיבוש והדיכוי לגיטימית; האם כל מי שרואה שהמדינה שייכת לכלל האזרחים ולא רק ללאום אחד ודעה אחת הם מחוץ ללגיטימציה; והכי חשוב איזה מרכיב גובר – מדינה יהודית או מדינה דימוקרטית. עופר כסיף הוא אכן קול מאתגר לשיח השלט – אבל הוא בעיקר קולם של אלה שחפצים בחיים ובשלום"
חבר הכנסת יוסף ג’בארין כתב בתום הדיון בבג״ץ: "הסתיים הדיון בעליון בפסילת ד״ר עופר כסיף, ותכף יתחיל הדיון על פסילת חד״ש-תע״ל. זהו מחזה סוריאליסטי כשגזענים וכהנסטים מבקשים לפסול מועמד ורשימה שנאבקים נגד גזענות. דרישת הפסילה טומנת בחובה הסתה ומעודדת כשלעצמה שנאה כלפי הציבור הערבי. הגיע הזמן לבטל סמכות דרקונית זו של ועדת הבחירות."

בתגובה לדברים, ח״כ עודד פורר (ישראל ביתנו) שגם נכח הבוקר בדיון, כתב בפייסבוק על פסילתו של עופר כסיף: ״התביישתי לשמוע את נציגי היועץ המשפטי מגינים בבג״צ על מי שטוען שישראל לא צריכה להיות מדינה יהודית ודמוקרטית, שצריך לבטל את חוק השבות, הדגל וההמנון וקורא למתן זכות שיבה לפלסטינים ובמקביל קובע שפגיעה בחיילים אינה טרור, שחמאס היא מפלגה פוליטית, שהרמטכ"ל פושע מלחמה ושצריך לחסל ביד חזקה ובזרוע נטויה יהודים שעולים להר הבית. ההתעלמות מחוק יסוד הכנסת במקרים כגון אלה פותחים פתח למבקשי רעתינו כמו אותו כסיף שאסור שיהנה ממנעמי הדמוקרטיה הישראלית רק כדי לחסל אותה.

״בעבר כבר התבטא יו״ר מפלגת ישראל ביתנו, ח״כ אביגדור ליברמן בנושא ואמר כי: ״מי שטוען שמדינת ישראל לא צריכה להיות מדינה יהודית, מי שמתיר את דם חיילי צה"ל וקובע שפגיעה בהם אינה טרור ומי שחושב שיהודים שעולים להר הבית הם סרטן שצריך לחסל, לא יכול לשבת בכנסת ישראל. מקומו בפרלמנט בעזה או ברמאללה.״

חברי כנסת ערבים: ההסתה של ליברמן נגדנו תסתיים ברצח
בנוגע לדיון שיתקיים מחר בעקבות פסילת כל רשימת רע"ם-בל"ד מהתמודדות, נמסר מטעם הרשימה: ״הפסילה היא החלטה פוליטית וגזענית שאין לה כל בסיס ראייתי או דמוקרטי. בקשות הפסילה הוגשו על ידי חבורת בריונים גזענים שמגובים באווירת ההסתה הפוליטית השלטת. כל ניסיון למנוע את הייצוג הפוליטי של האזרחים הערבים יוביל להתחזקות הייצוג הזה בכנסת. רע"ם-בל"ד לא תכנע לנסיונות הדה-לגיטימציה וההדרה הפוליטית שמנסים לכפות עלינו. על בג"ץ להפוך את החלטת ועדת הבחירות ולמנוע את הפגיעה הקריטית בייצוגם של האזרחים הערבים".
יש לציין כי בעבר, בבחירות הקודמות לכנסת ה-20, בג"ץ הפך לבסוף את ההחלטה של ועדת הבחירות המרכית הפוסלת את רשימת רע"ם-בל"ד מהתמודדות לכנסת ואישר לחברי הרשימה להתמודד.